Husfar i Quetzaltenango
Nu er min tid her i byen rindt ud, og jeg vil sige farvel ved at fortælle lidt om dens dagligliv. Da jeg kom til Xela for første gang i 1995, var det et lille kulturchok, for livet i byen var meget forskellig fra det, jeg kendte i Danmark. Denne gang er referencerammen ikke Danmark, men Chimaltenango, og byen forekommer helt europæisk i sammenligning.
K'iche'erne fra Quetzaltenango nyder stor prestige blandt mayaindianerne i dag, for byen har i mange århundreder haft et rigt handelsliv og været centrum for en række velhavende bedsteborgerlige familier og et indiansk småborgerskab. Ingen af de andre mayaindianske folk har kunnet fastholde en sådan position.
K'iche'kulturen i Quetzaltenango er en urban kultur, hvor man ofte ser lidt ned på indianerne del monte (fra landet), og ordet almolongueño (af landsbyen Almolonga lidt uden for Xela) betyder simpelthen bondsk, enfoldig eller vulgær. I Guatemalas landområder står man tidligt op, og dagen begynder også tidligt i Xela, men det er alligevel ikke det samme som i Chimal, hvor man kan få næsten alle dagligvarer på markedet fra tidligt om morgenen. Her er også dyrt i forhold til Chimaltenango, men dog alligevel billigt for mig. Mit eneste lille problem er, at mange grøntsager ikke som i Chimal sælges pr. enhed (unidad) eller håndfuld (manojo), men kun pr. dusin eller pund. Jeg er jo ikke husfar for en hel familie, men kun for to personer, og har derfor kun brug for små mængder.
Husmødrene bruger til gengæld lang tid på at finde de gode varer til de rigtige priser. Jeg kom til at tænke på det gamle Østeuropa, hvor husmødrene måtte vente en hel dag i kø for at kunne købe et stenhårdt franskbrød med en massefylde på 100g/cm³. (Engang var jeg på vandretur i Tatrabjergene med en ven, og vi levede to personer i næsten en HEL UGE i bjergene af sådan et tjekkisk kommunistbrød og noget russisk fiskekonserves).
Sådan er det ikke i Xela. Her er der varer nok at få på markedet, i hvert fald når det åbner, og hvis man har penge. Men da sælgerne ikke ønsker at brænde inde med noget, er mange varer på vores lokale Mercado Las Flores sluppet op allerede tidligt på eftermiddagen, så det er bedst at handle om formiddagen. Ikke noget med et hurtigt indkøb på vej hjem fra arbejde kl. halv seks.
Jeg vil fortælle en lille historie, som illustrerer, hvor besværligt det hele kan være, hvis man ikke planlægger sine indkøb. Forrige uge skulle jeg lave mad til en middag for nogle guatemalanske venner - en gryderet med grøntsager og kylling. Jeg gik på Mercado Las Flores kl. 15.30 for at købe grøntsager. Først skulle jeg have porrer. En kvinde tilbød mig et kæmpe bundt for kun Q2 (1,60 kr.). Jeg undersøgte kvaliteten, men porrerne var ikke særligt anvendelige, for de var meget tynde og små. Jeg så mig om efter andre, men kunne ikke få øje på nogen. Kvinden troede tilsyneladende jeg overvejede prisen, så hun begyndte at give rabat. Til sidst sagde hun, at jeg måtte få alle 20 porrer for én quetzal (80 øre). Nu var det jo ikke prisen, der afskrækkede mig, så jeg bestemte mig for at købe bundtet og gav hende to Q1-mønter. Så gik jeg over til gulerødderne, som kostede Q3 for et pund. Mine småpenge passede lige, på nær en enkelt quetzal, som manglede. Det løste sælgeren ved at fiske en gulerod op af posen igen. Jeg tilbød hende en seddel, men sælgerne ligger ikke inde med store mængder byttepenge.
Til sidst skulle jeg have kødet. Jeg havde fået instrukser om, at det var vigtigt at jeg ikke købte pollo blanco (den importerede eller "industrielle" pollo gringo), men pollo amarrillo (den lokale pollo criollo), som alle siger smager meget bedre. Men den gule kylling var udsolgt for i dag, så jeg måtte finde den et andet sted. Xela ligger også for langt oppe i bjergene til, at jeg kunne finde den kokosmælk jeg skulle bruge.
Så kunne jeg lige så godt tage bussen til Páiz-supermarkedet efter de sidste ingredienser. Men nu kunne jeg ikke komme med bussen, fordi jeg ingen småpenge havde at betale med. Jeg begyndte at ærgre mig over at have været flink og betalt dobbelt for porrerne. Så måtte jeg gå i Despensa-supermarkedet for at få slået min Q100-seddel i stykker. Her havde de ingen frisk kød, så jeg købte en pakke toiletpapir i stedet. Da jeg gik ud, kom jeg i tanker om, at der måske stadig var gul kylling på det centrale marked neden for kirken. Her fandt jeg ganske rigtigt gult kyllingekød af fin kvalitet, oven i købet på køl. I løbet af de sekunder det tog at åbne køleskabet og række mig kødet, havde ekspedienten nået at spørge om, hvor jeg mon havde lært spansk, og inden jeg fik penge tilbage havde hun og en kunde nået at diskutere indbyrdes, om jeg mon boede her i landet, om jeg ville blive her eller rejse hjem igen, og om jeg ville vende tilbage til Guatemala, hvis jeg rejste hjem. Sådan er det også i Guatemala, hvor ingen skammer sig over deres nysgerrighed.
Jeg manglede jo stadig kokosmælken, men nu havde jeg mønter til busturen. Endelig kunne jeg tage en mikro (de små minibusser, som blev indført under borgmester Quemé) til Hiper Páiz, hvor jeg fandt de sidste ingredienser (med noget besvær) i det kæmpestore supermarked. Da jeg skulle derfra var eftermiddagsregnen begyndt. I regntiden falder en tropisk regn som et vandfald, der begynder lige så brat som det slutter. Men nu var klokken ved at være mange, så jeg havde ikke tålmodighed til at vente, til den holdt op. Jeg måtte ud og blive våd, ind til der kom en mikrobus forbi på vej mod centrum.
Da vi nåede centrum var det blevet tørvejr igen. Men nu kom jeg i tanker om, at selv om middagen var en risret, ville guatemalanerne selvfølgelig spørge efter tortillas. Hvordan kunne jeg dog glemme det? Og hvor kunne man få tortillas på dette tidspunkt? Jeg skyndte mig ned til Pollo Campero, men tortillasælgerne var gået hjem for i dag. Så måtte jeg købe hos det mexicanske tortilleria, som sælger tortillas af Maseca (færdiglavet majsmel) efter vægt, og som heldigvis var åbent endnu.

Da jeg kom hjem var klokken over 18.00. Så manglede jeg bare at lave mad...
Etiketter: Dagligliv