fredag, juli 20, 2007

Rigoberta på CONIC's kongres

Dyrk lige de her billeder fra Rigobertas optræden på CONIC's kongres i søndags... Flot var det sørme.Rigoberta taler til de delegerede. Siden hun begyndte sin valgkamp har hun båret en tocado (traditionel hovedbeklædning) der matcher Encuentro por Guatemalas røde og grønne farve. Foran scenen ses et maya-alter.Ledere fra CONIC og Winaq side om side ved bordet for kongressens præsidium. Fra venstre mod højre ses: Juan Tiney (CONIC), Carmela Curup (Winaq-EG, tidl. vicepræsidentkandidat for partiet PLP), Otilia Lux de Cotí (Winaq-EG, tidl. kulturminister under præsident Portillo), fulgt af Rigoberta Menchu (Winaq-EG), Pedro Esquina (CONIC), Rodolfo Pocop (CONIC) og Marta Cecilia Ventura (CONIC).Marta Cecilia Ventura (CONIC) (t.h.) blev præsenteret som parlamentskandidat. Hun er nr. 12 på Encuentro por Guatemalas kandidatliste.Rigoberta Menchu og Juan Tiney danser den traditionelle son. Manden danser med hænderne på ryggen og kvinden tager fat i sin corte (traditionelle nederdel).

Billederne stammer fra en serie pressefotos udsendt af Encuentro Por Guatemala (EG).

Etiketter:

torsdag, juli 19, 2007

CONIC bakker op om Rigoberta

Lige siden Rigoberta Menchus præsidentkandidatur blev officielt, har spekulationerne gået på, hvilke folkelige bevægelser og indianske grupper der ville give hende deres politiske støtte.

Rigoberta har de seneste år været upopulær i brede dele af landets befolkning og organisationsliv, hvor både indianere og ladinoer mener at Rigoberta har fjernet sig langt fra de folkelige bevægelser og den fattige befolkning, siden hun modtog Nobels Fredspris i 1992.

Nu er det imidlertid lykkedes for Menchu at få opbakning fra landets største bondeorganisation CONIC, som jeg kender fra mit arbejde for Mellemamerika Komiteen i Guatemala. Organisationen har siden kongressen i 2001 gennemgået en "mayaniseringsproces".

Her i weekenden afholdte CONIC kongres på festivalpladsen uden for byen Xela (Quetzaltenango), og det vakte opsigt at "Rigoberta" var inviteret til at tale ved mødet. Mens Prensa Libre blot citerer lederen Juan Tiney for at sige, at bøndernes stemmeafgivelse ved valget vil blive genstand for grundig overvejelse, så blev der på kongressen udtrykt opbakning til Rigobertas kandidatur, som det også fremgår af reportagen på en blog for Encuentro por Guatemala i Quetzaltenango.

Flere af organisationens mest markante ledere havde allerede inden kongressen udtryk deres støtte, og mindst to af dem deltager aktivt i Winaq, hhv. som bestyrelsesmedlem og som parlamentskandidat for valgalliancen mellem Winaq og Encuentro por Guatemala.

Som det også fremgår af reportagen i Prensa Libre, vakte Rigobertas tale ikke udelt begejstring hos tilhørerne. Isaías Pérez, den guatemalanske bondebevægelses skjald og forfatter til de mest berømte sange om kampen for jorden i Guatemala, hæfter sig ved, at Rigoberta ikke havde medbragt sin vicepræsidentkandidat Fernándo López, som repræsenterer Rigobertas bagland i det guatemalanske erhvervsliv.

Isaías Pérez sætter her fingeren på et ømt punkt for Rigoberta: Efter at Rigoberta ved en pressekonference havde talt om nødvendigheden af en jordreform i Guatemala, som også står øverst på bondebevægelsens ønskeliste, blev hun irettesat af sin vicepræsidentkandidat, der gjorde klart, at jordreformen ikke var en del af valgalliancens politiske grundlag.

Guatemalas anden store bondeorganisation, Comité de Unidad Campesina-CUC, har afvist at give Rigoberta sin anbefaling. CUC har historisk haft stærke bånd til den tidligere guerillabevægelse URNG, der også opstiller ved valget.

Etiketter:

fredag, juli 06, 2007

Rigoberta Menchu indskriver sig som præsidentkandidat

Så skete det endelig. I onsdags oplevede vi for første gang i Guatemalas historie at en indianer søgte om indskrivning som præsidentkandidat for et etableret parti. Ansøgningen kom oven i købet fra en indiansk kvinde.

Modtageren af Nobels Fredspris, Rigoberta Menchú Tum, opstiller for alliancen mellem det socialdemokratiske Encuentro Por Guatemala, ledet af Nineth Montenegro, og det "indianske" parti Winaq, ledet af Rigoberta selv.

På trods af kritikken af Rigoberta, som udtrykt på det kontinentale Abya Yala-møde og som fremlagt i artikler af Jorge Murga og Kajkoj Ba Tiul, er det i et så raceopdelt samfund som Guatemala en bedrift i sig selv overhovedet at deltage i valgkampen som indiansk kandidat. Tidligere forsøg er blevet totalt ignoreret af medier og offentlighed eller har slået fejl allerede inden indskrivningen, som da borgmesteren i Quetzaltenango, k'iche'indianeren Rigoberto Quemé, uden held forsøgte at lancere sig som kandidat i 2003.

Det historiske øjeblik blev foreviget af både presse og aktivister. En bruger, der kalder sig selv "Generation Rigoberta" har lagt en video ud på Youtube, som er blevet en yndet platform for flere af partierne. Du kan se videoen her på siden, hvis du har en Flashplayer installeret i din browser.

Videoen viser hvordan Rigoberta og hendes vicepræsidentkandidat ankom til valgmyndighedens kontor med bybus. På grund af den forfærdeligt voldelige situation i Guatemala med flere mord på byens buschauffører hver måned, er det blevet et kraftigt signal i sig selv, når en politiker vover at tage bussen.Etiketter: