torsdag, marts 12, 2009

Hemmelig militær strategi fra 1980'erne afsløret

Midt under glæden over at dokumenter fra politiarkivet endelig er begyndt at føre til anholdelser af de ansvarlige for bortførelserne under militærdiktaturet, er der dukket endnu en samling hemmelige dokumenter op, nemlig den såkaldte "Plan Sofia" som beskriver hærens strategi for krigsførelsen i begyndelsen af 1980'erne i området omkring Nebaj.

Præsident Alvaro Colom lovede kort efter sin tiltrædelse, at hærens arkiver lige som det gamle politiarkiv ville blive offentliggjort. Men det er først fornylig at der er blevet taget skridt til deklassificeringen. Forsvaret meddelte dengang, at den berygtede Plan Sofia var forsvundet fra dets arkiver. Det var en stor mangel, for Sofia-bataljonen var den militære enhed, som var ansvarlig for nedkæmpelsen af oprørsbevægelsen i ixil-trekanten ved Nebaj, Cotzal og Chajul i departementet el Quiché. Efter krigen konkluderede Sandhedskommissionen CEH (Comisión de Esclarecimiento Histórico) i sin omfangsrige rapport, at massakrerne mod ixil-folket i dette område gav grundlag for at rejse sag om folkedrab.

Fraværet af militære dokumenter har dog besværliggjort sagsanlægget. Men det bliver der måske lavet om på nu. For nu fortæller præsidenten sørme ifølge Prensa Libre, at et eksemplar af planen er blevet sendt anonymt til hans kontor sammen med den almindelige korrespondance.

I sin dokumentation af sagen offentliggør avisen i dag et brev fra 1982 sendt af obersten fra Batallón Sofia til landets øverste general, hvor han beklager at bønderne i ixil-området er overbeviste om det retfærdige i guerillabevægelsen EGP's kamp, og fastslår vigtigheden af at opprioritere hærens psykologiske krigsførelse. Det er sjældent at vi får så direkte et indblik i den militære tankegang, og jeg bringer derfor en transskription af brevet fra den scannede original.

Señor General de Brigada
JEFE DEL ESTADO MAYOR GENERAL DEL EJERCITO
Su Despacho.

Señor General:

Tengo el honor de dirigirme a usted, permitiéndome hacer de su conocimiento que la situación imperante en el área donde trabaja el Batallón “SOFIA”, es de urgente necesidad que se penetre mentalmente el campo ideológico, lo cual no se ha logrado con los campesinos de Nebaj, y esto nos aleja más de ellos en lugar de haber un acercamiento.

Las ideas políticas y revolucionarias que el E.G.P. les han inculcado, hay que combatirles con ideas y con actos armados a las Unidades Militares Permanentes del E.G.P.

Los oriundos de ese lugar se encuentran demasiado convencidos de todo lo que los subversivos les han dicho y es por esta razón que se necesita de una Radiodifusora pequeña que penetre en el triángulo Ixchil [Ixil]. Asimismo, que se establezca un equipo de Operaciones Psicológicas, para contrarrestar la propaganda enemiga que es mucha, ya que los habitantes de esa región están convencidos que la única solución es la lucha proletaria, por la toma del poder, que el Ejército es asesino del pueblo, que tiene que combatirlo con valentía y cólera, no hemos hecho nada para sacarles toda esta podredumbre de sus cabezas. Nuestras acciones militares deben ir acompañados de mucha propaganda.

De no ser factible mi petición en el sentido de enviar un equipo de trabajo de Operaciones Psicológicas, rogaría que se dote de un mimeógrafo y suficiente papel y tinta a Nebaj, para elaborar volantes que contrarresten las malas propagandas comunistas en todo el triángulo Ixil y de preferencia al Area circunvecina a Nebaj (Sierra Maestra) Centro modular del E.G.P.

PROTESTO A USTED MI SUBORDINACIÓN Y RESPETO

Guatemala, 22 de julio de 1982

El Coronel de Infantería DEM.
Comandante del Área de Operaciones SOFIA

Francisco Angel Castellanos G.

Etiketter:

fredag, marts 06, 2009

Nineth Montenegros mands bortfører anholdt

Da det hemmelige politiarkiv blev afsløret i Guatemala for tre år siden og GAM to initiativ til dets beskyttelse, forudså jeg at det ville få store konsekvenser for mange guatemalanske familier.

Siden var det menneskerettighedsombudsmanden, der fik ansvar for beskyttelsen, registreringen og opbevaringen af arkivet i fremtiden. Men også for at følge op på fund af dokumenter vedrørende de mange sager om guatemalanere, der "blev forsvundne" under militærdiktaturet i 1980'erne. Min ven Christian Andersen har skrevet en spændende reportage fra "Arkivet over dem, der blev forsvundne" i Dagbladet Information.

I dag kan medierne så fortælle om den første store sag, hvor arbejdet med arkivet har ført til anholdelse. Det drejer sig om sagen om Nineth Montenegros mand, Fernando García, en fagforeningsaktivist som blev bortført og henrettet af politiet i 1984. Det er velkendt at under militærdiktaturet i Guatemala kunne arbejdsgiverne bestille mord på de fagligt aktive på arbejdspladserne blot ved at indlevere en liste med navne på uønskede personer - hvis da ikke politiet eller militæret kom dem i forkøbet og bortførte og myrdede aktivisterne under formodning om "guerillaaktivitet".

Nu viser dokumenter i politiarkivet, at Fernando García blev tilbageholdt af agenter fra Brigadas de Operaciones Especiales under det nationale politivæsen. Han er sandsynligvis blevet holdt i live og afhørt (tortureret) i en periode, før han blev myrdet.

Nineth Montenegro viede de næste mange år af sit til kampen for en frigivelse af sin mand - i håbet om at han stadig var i livet - og da håbet randt ud til opklaring af bortførelsen og til menneskerettighedsorganisationen Grupo de Apoyo Mutuo (GAM). Siden blev hun valgt ind i parlamentet hvor hun har ført en mangeårig og utrættelig kamp mod de hemmelige og ofte ulovlige bevillinger til militæret uden om det af parlamentet vedtagne budget.

Den anholdte er en politiofficer ved politiet i Quetzaltenango, som stadig er i aktiv tjeneste. Han medvirkede ifølge ombudsmanden Sergio Morales ved bortførelsen af Fernando García. Ombudsmanden oplyser, at der skulle være flere anholdelser på vej i sagen i de kommende dage.

OPDATERING:
Seneste nyt fra i dag lyder at endnu en tidligere politiofficer er blevet anholdt i Ciudad Quetzal.

Etiketter: