mandag, september 17, 2007

Valgobservation i Guatemala

En valgtilforordnet i San Marcos La Laguna kontrollerer, at vælgeren har sine stempler fra valgregistret i roden.

Forrige søndag d. 9. september var der valg i Guatemala. I stedet for at sidde hjemme i sofaen og følge valgresultaterne på tvskærmen, havde jeg meldt mig til en gruppe af observatører, som var sammensat af Mellemfolkeligt Samvirke og Vivamos Mejor i Panajachel.

Vi overvågede valghandlingen i to fattige kommuner ved Atitlansøen i Sololá. Som borger i det velordnede danske samfund kan man nemt glemme, hvor enorm en logistisk opgave det er at gennemføre en valghandling, og udfordringen bliver ikke mindre i et land som Guatemala, hvor vejene er usikre i regntiden, hvor en stor del af befolkningen ikke kan læse og skrive, og hvor der tales over 20 forskellige sprog.

Alt gik dog ordentligt til i San Marcos la Laguna og San Andrés Semetabaj, mens vi observerede valget. Først senere viste det sig, at der var opstået tumult i San Marcos om aftenen under stemmeoptællingen, og stemmesedlerne var blevet brændt af. Lignende problemer opstod i en snes kommuner, og politiet mener at der i nogle tilfælde er tale om optøjer planlagte af partier med tilknytning til den organiserede kriminalitet.

Jeg må tilstå, at jeg havde ambivalente følelser som valgobservatør. At de stemmeberettigede og kun de stemmeberettigede får lov at stemme, og at der ikke bliver fusket under stemmeoptællingen og at optællingen ikke bliver forstyrret, det er jo blot den absolutte minimumsforudsætning for et frit og retfærdigt valg. Men ingen valg i Guatemala kan være frie og retfærdige, med den voldelige valgkamp som vi oplever, og med de magtforhold, som vi lever under i Guatemala.

Sandheden er, at den helt afgørende manipulation og fordrejning af vælgernes stemmeafgivelse begynder længe før valgdagen. Brugen af stemmekøb og trusler om vold fra partier og politikere, der ønsker vælgernes stemmer, har ved dette valg nået en størrelsesorden, som jeg ikke tror er set siden demokratiseringen af landet i slutningen af 1980'erne. Og her skal man huske på, at det er de færreste guatemalanere der stoler på, at det der med hemmelige valg nu også er rigtigt. De fleste jeg har talt med uden for de store byer har en opfattelse af, at det alligevel altid kommer frem, hvordan man har stemt, og det kan de faktisk godt have ret i, for de store partier har systemer på plads til at overvåge, om de nu også får de stemmer de har betalt for.

Så selv om de forskellige organisationer der observerede valget, måtte erklære at det generelt var gået ordentligt for sig, så får ingen mig til at sige at der er demokrati i Guatemala. Desværre.

Jeg har skrevet om vores valgobservation i en artikel for MS. Du kan også se mine fotografier fra dagen i mit webgalleri hos Picasa.

Valgresultatet blev en skuffelse for venstrefløjen og for Rigoberta Menchú. Anden valgrunde af præsidentvalget afholdes den 4. november, og som ventet blev det UNE's Álvaro Colom og Partido Patriotas Otto Pérez Molina, som går videre. Vi må altså holde valgkampen ud endnu en halvanden måneds tid.

Mere om valgresultatet og anden valgrunde her på bloggen senere. I mellemtiden anbefaler jeg analysen fra NISGUA.

Etiketter: