fredag, juli 06, 2007

Rigoberta Menchu indskriver sig som præsidentkandidat

Så skete det endelig. I onsdags oplevede vi for første gang i Guatemalas historie at en indianer søgte om indskrivning som præsidentkandidat for et etableret parti. Ansøgningen kom oven i købet fra en indiansk kvinde.

Modtageren af Nobels Fredspris, Rigoberta Menchú Tum, opstiller for alliancen mellem det socialdemokratiske Encuentro Por Guatemala, ledet af Nineth Montenegro, og det "indianske" parti Winaq, ledet af Rigoberta selv.

På trods af kritikken af Rigoberta, som udtrykt på det kontinentale Abya Yala-møde og som fremlagt i artikler af Jorge Murga og Kajkoj Ba Tiul, er det i et så raceopdelt samfund som Guatemala en bedrift i sig selv overhovedet at deltage i valgkampen som indiansk kandidat. Tidligere forsøg er blevet totalt ignoreret af medier og offentlighed eller har slået fejl allerede inden indskrivningen, som da borgmesteren i Quetzaltenango, k'iche'indianeren Rigoberto Quemé, uden held forsøgte at lancere sig som kandidat i 2003.

Det historiske øjeblik blev foreviget af både presse og aktivister. En bruger, der kalder sig selv "Generation Rigoberta" har lagt en video ud på Youtube, som er blevet en yndet platform for flere af partierne. Du kan se videoen her på siden, hvis du har en Flashplayer installeret i din browser.

Videoen viser hvordan Rigoberta og hendes vicepræsidentkandidat ankom til valgmyndighedens kontor med bybus. På grund af den forfærdeligt voldelige situation i Guatemala med flere mord på byens buschauffører hver måned, er det blevet et kraftigt signal i sig selv, når en politiker vover at tage bussen.Etiketter:

2 kommentarer:

Klokken 10/7/07 02:12 , Blogger Thomas Højlt sagde ...

Det er sgu alligevel flot! Trods alt... Det giver sgu en lille tåre i krogen hos en gammel mellemamerikaner ;-)

 
Klokken 19/7/07 09:50 , Blogger Kawa Mek sagde ...

Hej Thomas

Ja, jeg sidder også med blandede følelser.

På den ene side er det en sensation, at Rigoberta er præsidentkandidat, oven i købet med støtte fra både det indianske Winaq og fra ladinoerne i Encuentro por Guatemala. Hendes kandidatur har allerede haft betydning for mange guatemalanske indianeres selvbevidsthed. Måske kan det bane vejen for et mere velfunderet kandidatur i fremtiden.

På den anden side er det bare så brandærgerligt at chancen for at samle de folkelige bevægelser i Guatemala er blevet forspildt, med den splittelse som vi nu ser slå ud i lys lue.

Det er naturligvis ikke udelukkende Rigobertas ansvar, men mange havde håbet at hun ville komme bevægelserne i møde og forsøge at bygge bro i forbindelse med sin valgkampagne.

I stedet har hun tilsyneladende valgt at alliere sig med dele af erhvervslivet, som det fremgår af de artikler jeg henviste til ovenfor.

 

Send en kommentar

<< Startside