torsdag, juli 19, 2007

CONIC bakker op om Rigoberta

Lige siden Rigoberta Menchus præsidentkandidatur blev officielt, har spekulationerne gået på, hvilke folkelige bevægelser og indianske grupper der ville give hende deres politiske støtte.

Rigoberta har de seneste år været upopulær i brede dele af landets befolkning og organisationsliv, hvor både indianere og ladinoer mener at Rigoberta har fjernet sig langt fra de folkelige bevægelser og den fattige befolkning, siden hun modtog Nobels Fredspris i 1992.

Nu er det imidlertid lykkedes for Menchu at få opbakning fra landets største bondeorganisation CONIC, som jeg kender fra mit arbejde for Mellemamerika Komiteen i Guatemala. Organisationen har siden kongressen i 2001 gennemgået en "mayaniseringsproces".

Her i weekenden afholdte CONIC kongres på festivalpladsen uden for byen Xela (Quetzaltenango), og det vakte opsigt at "Rigoberta" var inviteret til at tale ved mødet. Mens Prensa Libre blot citerer lederen Juan Tiney for at sige, at bøndernes stemmeafgivelse ved valget vil blive genstand for grundig overvejelse, så blev der på kongressen udtrykt opbakning til Rigobertas kandidatur, som det også fremgår af reportagen på en blog for Encuentro por Guatemala i Quetzaltenango.

Flere af organisationens mest markante ledere havde allerede inden kongressen udtryk deres støtte, og mindst to af dem deltager aktivt i Winaq, hhv. som bestyrelsesmedlem og som parlamentskandidat for valgalliancen mellem Winaq og Encuentro por Guatemala.

Som det også fremgår af reportagen i Prensa Libre, vakte Rigobertas tale ikke udelt begejstring hos tilhørerne. Isaías Pérez, den guatemalanske bondebevægelses skjald og forfatter til de mest berømte sange om kampen for jorden i Guatemala, hæfter sig ved, at Rigoberta ikke havde medbragt sin vicepræsidentkandidat Fernándo López, som repræsenterer Rigobertas bagland i det guatemalanske erhvervsliv.

Isaías Pérez sætter her fingeren på et ømt punkt for Rigoberta: Efter at Rigoberta ved en pressekonference havde talt om nødvendigheden af en jordreform i Guatemala, som også står øverst på bondebevægelsens ønskeliste, blev hun irettesat af sin vicepræsidentkandidat, der gjorde klart, at jordreformen ikke var en del af valgalliancens politiske grundlag.

Guatemalas anden store bondeorganisation, Comité de Unidad Campesina-CUC, har afvist at give Rigoberta sin anbefaling. CUC har historisk haft stærke bånd til den tidligere guerillabevægelse URNG, der også opstiller ved valget.

Etiketter: