onsdag, maj 27, 2009

Bønder laver lokalradio

I løbet af de to år, jeg har arbejdet for Mellemfolkeligt Samvirke som rådgiver for Comité de Unidad Campesina, har vi opbygget et samarbejde med de indianske lokalradioer eller "radios comunitarias" som de kaldes.



I stedet for at bruge vores kampagnebudgetter til dyr sendetid hos de kommercielle landsdækkende radioer som Radio Sonora, valgte vi at opbygge en alliance med netværk af lokalradioer over hele landet og bruge dem til udsendelse af vores kampagnespots vedrørende bøndernes, landarbejdernes og indianernes rettigheder. Samtidig ydede CUC politisk og juridisk bistand til lokalradioforeningerne i kampen om den guatemalanske æter, eller "la reforma agraria del aire" ("landreform af luften"), som radiobevægelsen kalder det.

Udfordringen var nu at udbygge den politiske alliance på nationalt niveau til det lokale niveau, så CUC's lokale talsmænd og -kvinder kunne få adgang til de alternative radioer og komme ud med organisationens budskaber. Det kræver en høj grad af tillid mellem radiofolkene og bondelederne, for det er ikke risikofrit for en radiodirektør at give sendetid til en kamplysten bondebevægelse som CUC. Det kræver også en hel del goodwill, for vi tilbyder ingen økonomisk støtte til radioerne til gengæld for sendetiden.

Derfor har vi de seneste måneder gennemført workshops for CUC's comunicadores populares og for radiofolkene så vi kan lære hinanden bedre at kende og så bondelederne kan lære at lave radio. Til det har vi haft hjælp fra "Proyecto Suri", to argentinske aktivister som er lidenskabelige radiomennesker og har rejst Latinamerika rundt de seneste to år for at arbejde med alternative lokalradioer i mange lande. Her er to videoer fra vores workshops, som de har redigeret.

Den første workshop foregik hos Consejo Nacional de Radios Indígenas Comunitarias og tjente til inspiration og refleksion over måden vi laver radio på, og hvilken rolle "radios comunitarias" bør spille i forhold til de traditionelle medier.



Den næste workshop foregik i Sololá hos Radio Stereo Tablón, og endte med den formelle åbning af CUC's ugentlige radioprogram.

Etiketter: ,

torsdag, april 30, 2009

Kampen om æteren i Guatemala

Jeg har købt en iPod for at kunne høre radioprogrammer fra dr.dk når jeg kører i bilen eller laver mad i køkkenet. DR's podcasting er virkelig et hit for en udlandsdansker som mig med hang til baggrunds- og kulturprogrammer fra P1 og P3.

For at kunne afspille min iPod over bilens anlæg har jeg købt en iTrip, som er en lille radiosender, der sættes til iPoden så signalet kan opfanges af bilradioen. Det kræver "bare" at man indstiller bilradioen på en ledig frekvens, som iPoden med iTrip så benytter sig af.

"Bare", skriver jeg. For netop den betingelse har vist sig at være den sværeste at opfylde for at det hele fungerer....

I de senere år har de store kommercielle radioer i Guatemala anført af den magtfulde Radio Sonora meget agressivt forsøgt at få lukket de mindre lokalradioer, med den begrundelse at de kommercielle radioers dyrt betalte sendefrekvenser bliver forstyrret af interferens fra de mange hundreder af lokalradioer, der sender uden tilladelse. Sonora har endda ført kampagner for åben mikrofon hvor lytterne blev opfordret til at ringe ind og angive de mennesker i deres lokalområde, som sendte "piratradio".

Og jeg må medgive at der er noget om snakken: De fleste steder på landevejen vest for hovedstaden i Guatemala har jeg måttet opgive at finde en ledig frekvens til at høre P1's Orientering, Kulturnyt eller Selvsving fra P3. Båndet er simpelthen fuldstændigt mættet af radiokanaler! Og min iTrip er stort set ubrugelig. Kun i hovedstaden har jeg fundet en ledig frekvens der fungerer. Her har lokalradioerne ikke så stor betydning.

Nu hører det med til historien at Sonora er en del af det mediemonopol, som ejes af mexicaneren Remigio Ángel González og som foruden en række store radioer omfatter alle de åbne tvkanaler i Guatemala samt tv og radio i mange andre lande. På den baggrund er det meget svært at have sympati for Sonoras klagen over ikke at kunne komme ud med sine udsendelser i de indianske landsbyer pga. interferens fra de små lokalradioer, hvoraf de fleste er enten non-profit eller har en meget lille omsætning.



Radioerne organiseret i el Consejo Nacional de Radios Comunitarias Indígenas de Guatemala (CNRCIG), la Asociación Mundial de Radios Comunitarias (AMARC) og andre netværk, har forsvaret deres ret til at fortsætte deres udsendelser, selv om de ikke har råd til at betale de meget dyre frekvenser, som skal sikre fortsættelsen af mediemonopolet i Guatemala. Det er en hård kamp, for Ángel González har finansieret alle de præsidenter Guatemala har haft siden militærdiktaturet, og det er nok ikke tilfældigt at hans monopol har nydt beskyttelse fra dem alle.

Lukningerne af lokalradioerne går ikke altid stille af. I Patzún gik mange hundrede mennesker på gaden for at forsvare "deres" radio da politiet ankom for at konfiskere sendeudstyret. Dét, at landsbybeboerne er villige til at sætte liv og helbred på spil for at forsvare en radio bærer i sig selv vidnesbyrd om, hvad der er på spil.

De fleste af lokalradioerne i netværkene definerer sig som "radios comunitarias", hvis formål er at udsende nyheder og oplysning til nærområdet. Mange af dem sender på indianske sprog, og programmerne produceres af folk fra lokalområdet, der kender kulturen på stedet. Som "comunitarias" har radioerne juridisk beskyttelse. Men lige så snart senderadiussen bliver større end nogle få km, risikerer radioen at blive lukket af myndighederne.

For Comité de Unidad Campesina, hvor jeg arbejder, hænger retten til radiofrekvenserne sammen med retten til de indianske folks selvbestemmelse. Derfor støtter CUC lokalradioernes krav om at sendetilladelserne skal gøres tilgængelige også for de mindre radioer.

Sidste år deltog radiofolk fra mange dele af landet i bondemarchen, der var indkaldt i anledning af CUC's 30 års jubilæum. Her forsvarede de indianske folks deres ret til selvbestemmelse over naturressourcerne i deres "territorier", og altså også over radiobølgerne. På billedet ovenfor ses radiofolk fra Sololá, som var med fra marchens begyndelse.

Etiketter: ,