tirsdag, oktober 11, 2005

"Stan" forårsager katastrofe i Guatemala.

Jeg har ikke skrevet her på bloggen efter min hjemkomst til Danmark. Desværre er det en meget trist situation i Guatemala, som nu får mig til at skrive igen, efter at landet har været ramt af et ødelæggende regnvejr i sidste uge.

I forbindelse med udbygningen af mine rejsesider på min hjemmeside, har jeg skrevet om klimaet og vejrforholdene i Guatemala. Regntiden burde være ved at være ovre, men nu har Guatemala igen haft besøg af det gamle et-benede monster, Hurakan, i skikkelse af orkanen Stan, som har forårsaget oversvømmelse, der har drevet titusindvis ud af deres hjem og har begravet hele landsbyer i mudder i Santiago ved Atitlán-søen.

Det er især det centrale og vestlige højland, som har været ramt. I Santiago er op mod 1400 mennesker i landsbyen Panabaj døde ved et mudderskred fra vulkanen. Som det fremgår af dette kort lå denne landsby for foden af bjerget, og den var derfor helt uden beskyttelse fra den lavine af mudder, som flere dages heftig regn forårsagede. I andre dele af det centrale højland er floder gået over deres bredder og har taget huse med sig, eller har gjort dem ubeboelige. De der ikke havde fået majshøsten i hus, er nu ilde stedt.

Det er umuligt for mig at holde denne side fuldt opdateret med nyt om situationen, men jeg vil fortælle om udviklingen og bringe links til relevante nyheder.

Mellemfolkeligt Samvirke har skrevet om tragedien i Panabaj. Lars Wetter i San Cristóbal Verapaz lagde allerede i fredags tekst og fotos ud.

I Mellemamerika Komiteen har vi sikret os, at vores udsendte er i god behold. Jeg selv har været i daglig kontakt med Proyecto Lingüístico Quetzalteco - sprogskolen i Quetzaltenango (Xela), som jeg er repræsentant for i Europa. Heldigvis har alle på Hermandad Educativas to skoler det godt.

Guatemalanere uden for landet har taget initiativ til indsamlinger. Internettet spiller her en stor rolle, især tror jeg at de mange nye blogs kan få betydning.

Danske NGO'er går nu også igang. Ibis i Danmark har allerede lanceret en indsamling til ofrene.

Mellemamerika Komiteen har modtaget en anmodning om hjælp fra vores samarbejdspartner CONIC, som har meget stærke rødder i området ved Santiago, hvor den største tragedie skete. Vores afdeling i København afholder støttefest og andre indsamlingsaktiviteter i den kommende tid. I Århus vil vi også gå igang, når vi har besluttet hvordan.

Frivillige fra PLQE - lærere og elever - har bragt nødhjælp ud i de seneste dage: fødevarer, drikkevand og tøj, som er indsamlet eller doneret af skolen. Samtidig er skolen begyndt en indsamling til de hårdest ramte landsbyer i området, som har brug for hjælp. Jeg skriver mere herom, så snart jeg ved noget mere.

Vejen til bjergskolen ved Nuevo San José, Colomba, er lukket, så ind til videre er elever og lærere blevet på skolen. De har dog fortalt over radioen, at de har det godt. Vejen bliver forhåbentlig snart åbnet igen.

Myndighederne har frarådet folk at bevæge sig uden for de store byer, fordi landevejene er ødelagte af huller og sammenstyrtede broer. Busselskaberne forventede dog i går at hovedvejen mellem Xela og Guatemala By ville blive genåbnet i morgen, onsdag.

Der er endnu ikke overblik over ødelæggelserne, fordi både telefonnet og landevejene brød sammen under regnen. Regnvejret er dog drevet over nu, og solen skinner fra en blå himmel ned på de mudrede gader i Xela, fik jeg at vide i telefonen. Nu håber jeg at regnen ikke kommer igen.
(fortsættes)

Etiketter: