lørdag, juli 23, 2005

Newsfeeds er hot

Det hotte på internettet i øjeblikket er brug af newsfeeds. Måske har du set et lille orange ikon med bogstaverne RSS hos dr.dk, news.bbc.co.uk eller modkraft.dk... Det betyder at siden i stedet for det traditionelle web-bogmærke tilbyder et "live bookmark", som hele tiden opdateres med de seneste overskrifter fra siden, uden at man behøver besøge siden for at se, om der er noget nyt. Smart, ikke?

Nu er den første store avis i Guatemala også kommet med: elPeriódico tilbyder et feed med sine nyheder. Der er også et feed med avisens debatindlæg, men det virker ikke endnu. Det håber jeg det kommer til, for det er især debatsektionen, der gør avisen værd at læse frem for Prensa Libre.

Lidt tekniske oplysninger - (men alle kan stadig være med)
Feed'et til de levende bogmærker kommer i XML (extensible markup language) i formater som RSS eller det lidt mere avancerede ATOM. Moderne browsere som Firefox, Opera og Safari har indbygget en feed-læser, der gør det snydenemt at abonnere på sådanne levende bogmærker. I Firefox kommer der en lille orange firkant i nederste højre hjørne, som inviterer mig til at abonnere på sidens feed, og som jeg bare skal klikke på for at abonnere. Hvis du bruger en ældre browser som Microsofts Internet Explorer kan du hente hjælp hos Global.dk.

Abonnér på weblogs
Dette format er velegnet til læsning af telegrammer fra hjemmesider med nyheder. Men... du gættede det! Det er selvfølgelig lige så egnet til at følge med i en weblog - og det gælder jo især når webloggen bare opdateres engang imellem og ikke hver dag.

Da jeg regner med at jeg også i fremtiden vil skrive her på siden med uregelmæssige (snarere end daglige) mellemrum, tilbyder jeg et feed fra siden med de seneste overskrifter, så det er let at se, om der er kommet noget nyt. Du kan vælge mellem RSS 2.0 og ATOM 0.3 (se til højre).

En anden guatemalansk blogger har allerede gjort det samme, og han tilbyder RSS på guate360.com.

Og hvad skal det så ende med? En sortseer har skrevet et uhyggeligt lille slideshow med en fremtidsdystopi om, hvad internettet kan betyde for fremtidens nyhedsformidling: Epic 2014.

God fornøjelse.

Update (27.10.): Jeg har opgraderet mine feeds til ét one-size feed hos Feedburner.

Etiketter: