Om browsere - Firefox og Opera

Internet Explorers markedsandel 1996-2005 (april)
     Kilde: Wikipedia

Mozillas nye browser Firefox (med dansk version) er Microsofts Internet Explorer 6 langt overlegen i sin funktionalitet. Samtidig har den ikke de samme sikkerhedsproblemer, som Microsofts produkter lider af. Dette skyldes dog nok primært, at Firefox ikke har haft nok brugere til, at hackere har fundet det interessant at søge efter sikkerhedshuller i den. Version 1.04 lukkede det første alvorlige sikkerhedshul, som folkene bag Mozilla selv havde fundet.

Forskellige uafhængige web sites har i foråret 2005 opgjort, at ca. 10% af deres besøgende bruger Firefox, og tallet er i stærk stigning. For uafhængige sites med teknisk indhold er Firefox' andel langt højere end det generelle gennemsnit. Der er også store geografiske variationer mellem USA, Vesteuropa og Østeuropa, som det fremgår af en artikel hos Ingeniøren Online. Det er dog forbundet med store tekniske vanskeligheder at opgøre sådanne tal med blot nogenlunde præcision.

Et andet parameter for udbredelsen af Mozilla Firefox er antallet af gange denne browser er blevet downloadet (ikke bare opdateret) hos Mozilla. Her kan du se antallet af downloads hos Mozilla siden lanceringen af Firefox version 1.0 i november 2004: I got FireFox. Do you?

Google har i september 2005 udsendt en ny og forbedret version af Google Toolbar for Firefox. Dette værktøj har en række nyttige funktioner og er meget anbefalelsesværdigt. Den nye version er endda væsentligt forbedret i forhold til versionen for Internet Explorer, hvilket vidner om Google og Mozillas nære samarbejde. Update 30.11.: Nu kan du downloade den nye Firefox version 1.5 med Google-værktøjet indbygget (klik på logoet ovenfor).

Andre gode værktøjer til Firefox er udvidelserne SearchStatus og WebDeveloper.

Firefox har indbygget en række funktioner, som er Internet Explorers overlegne: browsen med flere åbne faneblade i samme vindue, "live bookmarks" af RSS-nyhedsfeeds i XML, beskyttelse mod ondsindede hjemmesider og meget mere. Jesper Kristensen har et godt tip om styringen af vinduer og faneblade i Firefox.

No ads. Better browsing
En anden spændende browser, hvor der virkelig er arbejdet med funtionaliteten, er den norske Opera. Nyhed: Fra 20. september 2005 har Opera annuleret licensbetalingen, og den fulde version 8.5 (uden reklamer) er nu tilgængelig for gratis download. Denne browser indeholder næsten alt, hvad der mangler i Internet Explorer plus en hel del mere. Jeg synes den kan være lidt svær at vænne sig til for en mangeårig IE-bruger, men det er klart umagen værd. Opera er andre browsere overlegen når det gælder skalering (forstørrelse og formindskelse) af indhold på websider, og den er derfor særligt velegnet til svagtseende. I modsætning til andre browsere kan Opera også skalere billeder, og der kan vælges selv meget store størrelser. Herudover indeholder Opera en række smarte features til intuitiv browsing, som er en fornøjelse at bruge.

Browser-krigen

Desværre overholder mange web sites ikke de vedtagne standarder, men er fyldt med fejl. De er kun testede i Internet Explorer og vil derfor ikke kunne ses korrekt i andre browsere. Derfor kræver det endnu lidt tålmodighed at bruge andre browsere ved siden af Microsofts i sit system. Vær opmærksom på, at hvis du bruger Windows, skal du stadig bruge Internet Explorer til opdatering af operativsystemet.

Tidsskriftet cnet.com har i en stor browsertest i maj 2005 givet Firefox højeste karakter blandt de mest almindelige browsere til Windows. Opera fik også en meget positiv bedømmelse, men reklamerne i gratisudgaven trak fra i pointgivningen. Internet Explorer fik laveste karakter blandt de seks browsere i testen, og ind til Microsoft kommer med version 7 af deres browser, vil antallet af Firefox-brugere nok fortsætte med at stige. Det samme vil forhåbentligt antallet af web sites, som overholder standarderne, og som derfor kan ses korrekt i andre browsere end Microsofts.

Fra et demokratisk synspunkt er der vist ingen grund til at være ked af, at Microsofts monopol på browsere er ved at være brudt. Hvorfor siger jeg det? Her er nogle gode agumenter: Does issuing passports make Microsoft a country?

Firefox overholder de åbne standarder og bygger på open source, hvilket vil sige at enhver kan hente kildekoden og arbejde videre med forbedringer af programmet. Derfor findes der også et hav af forskellige valgfrie udvidelsesmoduler til denne browser. Læs mere om Firefox og om browser-krigens historie hos Ludvigs Hjørne.

En humoristisk tilgang til browserkrigen findes hos Explorer Destroyer. Læs godt ned på siden, før du foretager dig noget. Se også Kill Bill's browser.

Opdateret d. 12.12.2005

Guide til Guatemala