Rejser til Guatemala

Traditionelle dansere med masker, San Andrés Xecul, Guatemala

På trods af sin smertefulde historie er Guatemala et farverigt land med en fascinerende kultur. Mayaernes og mestizernes land er kendt under mange navne: Landet med det evige forår, Iximulew (Majslandet), Goathemala (Træernes land) og Guatamala (ved en stavefejl), og det tilbyder en besøgende alt, hvad hun eller han måtte ønske.

Hvad enten man kommer for at få en stærk og anderledes rejseoplevelse, for at lære spansk eller for at udføre meningsfuldt frivilligt arbejde, så er Guatemala et rigtigt godt valg.

Spansk i Guatemala

Fotos fra Proyecto Linguistico Quetzalteco

Guatemala er et meget populært mål for rejsende, der ønsker at gå på sprogskole for at lære spansk. Landets skønhed er spektakulær, skolerne er billige, og så tales der et spansk, som er let at forstå for udlændinge, og som ligger ret tæt på den højcastillianske norm (den internationale standard). Mange skoler tilbyder privat indkvartering hos familie, så man også kan øve sit spanske uden for undervisningstiden og få indblik i kulturen.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken skole man vælger. Nogle skoler stuver fem eller seks elever sammen hos samme familie, og så bliver det så-som-så med den sproglige og kulturelle udveksling. Andre skoler, som reklamerer med meget billige priser, bruger lærere, som hentes ind uden nogen form for forberedelse, og som derfor ikke kan give systematisk undervisning. Derfor vil jeg gerne anbefale to sprogskoler, som jeg kender og fuldt kan stå inde for.

Her på siden kan du læse om sprogskolerne:

Lektielæsning på bjergskolen
Foto: Peter Sorgenfrei

Tilsammen udgør de skolefællesskabet 'Hermandad Educativa', som tilbyder undervisning i spansk og i maya-k'iche' (quiché).

Jeg kender begge skoler fra mit arbejde for Mellemamerika Komiteen og har selv lært spansk hos PLQE i Quetzaltenango i flere omgange. Her får du spanskundervisning på et meget højt niveau, og du får endda meget mere end det. Du får indblik i, hvorfor Guatemala ser ud som det gør, og hvordan græsrodsorganisationer og bevægelser i Guatemala i dag under meget vanskelige vilkår forsøger at skabe en bedre fremtid for landet. Måske får du venner for livet, lige som mange tidligere elever har gjort det.

Hermandad Educativa samarbejder med NGO'er i Nordamerika og Europa om udvikling af sine programmer, og skolerne modtager udsendte fra Mellemfolkeligt Samvirke, Mellemamerika Komiteen, Ibis og Folkekirkens Nødhjælp samt mange andre NGO'er i andre lande.

Skolerne tilbyder undervisning af høj kvalitet til lave priser. Undervisning af en tilsvarende kvalitet i f.eks. Antigua Guatemala ville være væsentligt dyrere. Samtidig kan man ved at lære spansk i Quetzaltenango undgå fristelsen til hele tiden at slå over i engelsk, som det sker for mange i turistcentret Antigua Guatemala.

Jeg er kontaktperson for Hermandad Educativa i Danmark og i Europa, og bestilling af skoleophold foregår således gennem mig: hermandad@lakjer.dk

Frivilligt arbejde

Der er mange muligheder for frivilligt arbejde i forbindelse med et ophold på spanskskole. Du kan læse mere ved at bruge menuen til venstre.

Mikkel Møldrup-Lakjer

Opdateret d. 21.11.2005

Guide til Guatemala