Film om Guatemala og mayaerne

Se også: Aktuelle tilbud på spanske film på dvd

Artikler:

NYHED: Apocalypto (2006)

Mel Gibsons næste film skal optages i Mexico og bliver angiveligt med tale på et mayasprog.

Las Cruces, poblado próximo (2005)

Guatemalansk film fra produktionsselskabet Casa Comal, der i 2003 stod bag publikumssuccesen la Casa de enfrente. Handlingen finder sted under krigen i 1980'erne, hvor hæren med massakrer og "den brændte jords taktik" forsøgte at udrydde guerillaens støtte blandt landbefolkningen. Efter at nabolandsbyen Esperanza er blevet brændt af og udslettet af hæren, får bønderne i Las Cruces meddelelse om, at deres landsby nu står for tur.

De indianske bønder må tage en hurtig beslutning. Skal de flygte fra alt hvad de ejer, deres elskede jord og deres majsmarker? Eller skal de slutte sig til oprøret mod militærdiktaturet og forsøge at forsvare sig mod udslettelse?

Donde acaban los caminos (2004)

International titel: Where the Roads End.
Slaglinje: "Aparte son los ladinos, aparte son los naturales".

Guatemalansk spillefilm baseret på Mario Monteforte Toledos roman af samme navn. Den unge læge Zamora kommer til San Pedro la Laguna i 1940'erne, hvor en tyfus-epidemi hærger i de indianske landsbyer. Zamora ankommer fra byen fuld af idealisme og optimistisk tro på at sygdommen bør udryddes og at indianere og ladinoer bør leve fredeligt sammen. Han forelsker sig i en ung tz'utujil-kvinde fra en landsby, og de indleder et forhold. Men hverken indianere eller ladinoer synes om denne udfordring af den bestående orden. Filmen er optaget i Antigua og ved Atitlán-søen.

La Casa de enfrente (2003)

Guatemalansk spillefilm om den korruption, som æder landet op.

Discovering Dominga (2003)

Dokumentarfilm om amerikaneren Denese Becker, der tager tilbage til det Guatemala, som hun blev adopteret fra som 11-årig - efter at hendes familie var blevet dræbt sammen med resten af landsbyen af den guatemalanske hær og lokale PAC-patruljer. Før hendes flugt fra massakrerne ved Río Negro (Rabinal) var hendes navn Dominga Sic Ruiz. Årsagen til massakrerne var især landsbyens modstand mod den forestående tvangsforflytning forud for bygningen af dæmningen ved Chixoy-floden. (Vist på dansk TV2 mandag den 30. august 2004).

Foto: Allan Stern

Lo que soñó Sebastián (2003)

International titel: What Sebastian Dreamt.
Efter kortroman (1994) af den guatemalanske forfatter, Rodrigo Rey Rosa, som skriver i den fantastiske litterære genre.

Vera (2003)

Mexicansk spillefilm om en gammel mayashamans syner i en hule, hvor han venter døden, men møder en alux, som leder ham gennem en fantastisk rejse.

Tu ne verras pas Verapaz (2002)

International titel: You will never see Verapaz
Utroligt, men sandt. Belgisk dokumentarfilm om belgiske udvandrere og deres fantastiske skæbne i Guatemala.

Collect Call (2002)

Guatemalansk titel: Por cobrar
Low-budget guatemalansk spillefilm optaget med digitalt kamera af instruktøren af El silencio de Neto, Luis Argueta.

Oscar, en ung mand fra en landsby i bjergene drømmer om at udvandre for at søge lykken som skuespiller i New York. Faderen ønsker, at han skal blive hjemme og ikke risikere udmygelse som indvandrer i USA, men moderen overbeviser ham om, at sønnens fremtid i Guatemala ikke ser meget lysere ud.

Pumaens datter (1994)

International titel: Daughter of the Puma
Spansk titel: La hija del puma
Pumaens datter

Dansk-svensk spillefilm med spansk tale, optaget i Mexico (Chiapas) med mexicanske skuespillere og guatemalanske statister fra flygtningelejre i Mexico. Manuskript udarbejdet med rådgivning fra Rigoberta Menchú efter børnebog af Monica Zak (Pumans Dotter, 1986), som nu er blevet oversat til spansk: La hija del puma (juli 2004, se ill. nedenfor).

E-boghandel.dk sælger et hæfte med filmens manuskript, baggrund og tilhørende undervisningsmateriale.

Denne film har haft meget stor betydning for udbredelsen af kendskabet til borgerkrigen og massakrerne hos den guatemalanske befolkning. Vist på dansk TV2 d. 19.5.1999.

Filmen kan lånes på folkebiblioteket.

El Silencio de Neto (1994/2005)

International titel: The Silence of Neto
Slaglinje: Guatemala 1954. Mientrás un país pierde su inocencia, un niño lucha por hacerse escuchar.
Slaglinje, international: Guatemala 1954. While a nation loses its innocence a boy fights to be heard.

Den folkevalgte præsident Jacobo Arbenz afsættes ved en invasion og et militærkup organiseret af CIA. De voksne lader drengen Neto forstå, at der er ting, det er bedst ikke at tale om.

En meget seværdig film af en helt særlig karakter, optaget i den gamle by Antigua Guatemala og i bjergene omkring byen. Den første rigtige guatemalanske spillefilm i nyere tid og som sådan en milepæl i guatemalansk film. Filmen har modtaget flere priser ved internationale filmfestivaler.

Winds of Memory (1992)

Dansk titel: Et folks lidelser.
Fra omslaget: "I fem hundrede år har vi skjult vores sande ansigt for at overleve. Vi har været tavse for bedre at kunne huske. Nu må vi tale. Vinden vil sprede vores ord."

Canadisk-guatemalansk dokumentarfilm om borgerkrigen i Guatemala og om mayafolkenes overlevelseskamp.

Filmen haves ikke længere af Det Danske Filminstitut, men kan stadig lånes på folkebiblioteket.

Todos Santos: The Survivors (1989)

Instruktøren af dokumentarfilmen fra 1982 vender tilbage syv blodige år senere. Et unikt historisk dokument om Todos Santos-borgernes lidelser og kamp for overlevelse under 1980'ernes rædsler. Filmen kan ses i Todos Santos på sprogskolerne Proyecto Lingüístico Español y Mam eller Escuela Hispanomaya.

Masken (1987)

Fulde titel: Bag masken på maya-quiché-indianerne
Denne dokumentarfilm optaget i Chichicastenango har manuskript af den danske forfatter og kunstner Jørn Bie. En enestående film, som desværre ikke fås på folkebiblioteket.

I Chichicastenango opføres under den årlige byfest for Santo Tomás en lokal variant af den traditionelle dans, El Baile de la Conquista, der dramatiserer spaniernes erobring af landet i 1523-24. Skønt den spanske invasion var en katastrofe for den indfødte kultur, lykkes det alligevel maya-k'iche'indianerne at gøre nar af spanierne i den dans, som den katolske kirke i sin tid indførte for at fejre kristningen af de indianske folk.

I denne dramatiske dans har hver figur sin særlige maske. Filmen fortæller maya-k'iche'folkets historie gennem maskeskærerens arbejde med den maske, der får afgørende betydning i dramaet om den spansk invasion. Bemærk glughullerne til bærerens øjne på fotografiet til venstre. Denne maske er ikke lavet for turisternes skyld, men for at blive brugt i den hellige dans. (Vist på dansk TV2 04.02.94).

Manuskript: Jørn Bie
Fotograf: Peter Roos
Lyd: Steen Johansen
Klip: Flemming Arnholm
Instruktion: Flemming Arnholm

When the Mountains Tremble (1984/2004)

Denne enestående amerikanske dokumentarfilm optaget i Guatemala i 1983 er nu udkommet på dvd for første gang (2004).

Da filmen var næsten færdiggjort, mødte instruktørerne en 21-årig k'iche'indianer og eksilguatemalaner ved navn Rigoberta, hvis selvbiografi: Me llamo Rigoberta Menchu Y así me nació la conciencia netop var udkommet. Rigobertas rystende beretning blev en ledetråd i filmen. Senere, i 1992, skulle Rigoberta Menchú blive verdenskendt som vinder af Nobels fredspris, hvorefter filmen blev genudgivet med et yderst interessant kommentarspor om hvordan, filmen kunne optages midt under højdepunktet i Guatemalas borgerkrig og hærens folkemord på den indianske befolkning.

Rigobertas selvbiografi på engelsk eller spansk fås hos E-boghandel.dk

When The Mountains

El Norte (1983)

Amerikansk spillefilm på maya (k'iche'?), spansk og engelsk om krigen i begyndelsen af 1980'erne. Filmen fortæller historien om en bror og en søster, hvis landsby i Guatemala bliver udslettet under hærens massakrer. Det lykkes dem at flygte over grænsen til Mexico og endda helt til USA. Men skyggen fra rædslerne i Guatemala er fulgt med, og det er ikke nemt at skabe sig en ny tilværelse som illegal indvandrer i USA. En gribende og meget smuk film. Den lange flugtsekvens er nervepirrende, og de to søskendes lange overlevelseskamp er både oprørende og bevægende.
El Norte

Filmen blev et gennembrud for instruktøren Gregory Nava, der senere udgav den vidunderlige My Family, Mi Familia (1995), som var Jennifer Lopez' debut som skuespiller. (To år senere instruerede Gregory Nava filmen Selena med Jennifer Lopez i sin første hovedrolle).

Todos Santos Cuchumatan: Report from a Guatemalan Village (1982)

Dokumentarfilm med skildring af en landsby under forandring. Fra før la violencia for alvor kom til byen. Filmen kan ses på sprogskolen Proyecto Lingüístico Quetzalteco i Xela eller i Todos Santos på Proyecto Lingüístico Quetzalteco Español y Mam.

Chac: Dios de la lluvia (1975/2002)

International titel: Chac: The Rain God.
En helt enestående mexicansk spillefilm, optaget i Chiapas med tzotzil-skuespillere og med tale på tzotzil og lakandon/yukatekisk. Muligvis den eneste spillefilm med tale på maya hele vejen igennem? Ikke engang den nye guatemalanske film, Donde acaban los Caminos fra 2004 (se ovenfor), vover at lade de indfødte tale på deres eget sprog. Efter at have været glemt i mange år, er filmen nu blevet tilgængelig på dvd (2002). Læs mere.

Chac

El Sombrerón (1950)

(16mm, s/h)
Den første guatemalanske spillefilm blev lavet af de entusiastiske pionerer Eduardo Fleischmann og Guillermo Andreu Corzo allerede i 1950. Filmen har manuskript efter et radioteaterstykke af José Luis Andreu Corzo og fortæller historien om den mytiske figur el Sombrerón, manden med den store hat. El Sombrerón er en af de mest populære figurer i de guatemalanske "spøgelseshistorier".

 

Opdateret d. 5.1.2006

Guide til Guatemala