Lyster

"Sex?  Jeg tror sex er kommet for at blive," sagde Hollywood-divaen Mae West engang til en interviewer.  Nye undersøgelser, bl.a. i USA og Sverige, tyder imidlertid på det modsatte: i begge lande udtrykte en tredjedel af de adspurgte kvinder (i alle aldre: 18-74) manglende sexlyst; en fjerdedel af de yngre amerikanske kvinder svarede endda at de slet ikke var i stand til at nyde sex.  I modsætning hertil står mændenes svar:  "kun" hver sjette bekendte manglende interesse for sex.

Der er altså noget der ikke stemmer her - eller kan det være at film, tv og annoncer rammer ved siden af når vi bombarderes med sex hver time af døgnet?

I sagens natur hører vi mest fra de sexuelt frigjorte kvinder, der samtidig med at de udlever deres egne drømme dermed også tilfredstiller mange mænds - i hvert fald hvad angår hyppig sex, ikke nødvendigvis hvem der "styrer".  Noget tilsvarende gælder ældres sexualliv som iflg. den opmærksomhed emnet får i dagspressen, faktisk peger i samme retning: at sex er vigtigt.

Men nu véd vi altså at mange kvinder (og en del mænd) hellere tænker på noget andet.

Det har længe været en moralsk anstødssten at mange mænd i den såkaldte
"panikalder" skifter partneren ud med en "yngre model" for at få bekræftet deres virilitet.  De nye undersøgelse peger nu på at det ikke udelukkende behøver være mandens skyld at et forhold bliver opløst: et samliv er et samarbejde hvor begge parter skal yde en indsats for at samlivet kan lykkes.

Men "pligtsex" fra den kvindelige partners side for at opretholde et samlivsforhold lyder ikke ophidsende, og det er da også et gammelkendt faktum at mange ægtemænd har "trøstet" sig uden for ægtesengen.

Når mange italienske mænd hellere tilbringer en aften sammen med computeren end med deres ægtefælle, behøver det altså ikke at betyde at mændenes sexliv er gået i stå.  Og den uventede præference hos de traditionelt "lidenskabelige" italienere skyldes ikke nødvendigvist at de pludseligt er blevet teknologifikserede, men måske at de har oplevet at deres sexuelle partnere ikke længere giver dem det modspil de fik da partneren var yngre.

Mange mænds interesse for computere kan også skyldes en ufarlig kanalisering (sublimering) af et sexoverskud - at de respekterer deres partnere så meget at de giver afkald på udlevelse hos andre kvinder (den "bløde" mand nænner ikke at såre sin partner).

Endvidere må man ikke overse det faktum at mange par bliver sammen på trods af store forskelle i sexuel lyst, dels pga. en følelse af samhørighed der skyldes andre ting end sex.  Samtidig hermed har kvinder generelt opnået en større grad af selvbestemmelse hvilket kan medføre en øget fokusering på anden beskæftigelse end at tilfredsstille mandens behov.  De opfatter derfor ikke alle manglende lyst som deres problem.

Ikke desto mindre arbejder medicinalindustrien på højtryk for at finde et middel der kan stimulere kvinders lyst til sex.  Problemet er bare at lysten sidder mellem ørerne.  Det er ikke nok at forøge evnen som det er tilfældet med fx viagra.

Men hvorfor skal kvinder egentlig have større lyst til sex?  For at holde på manden? Eller har det måske altid været sådan at en stor del af kvinderne tidligt har mistet lysten til sex - at det så at sige er naturligt - og at det dermed kun er vor egen tids opskruede forventninger til sex der nu pludseligt gør det til et problem?

I Japan har det længe været kendt at det moderne samfunds stress og jag er dræbende for lysten til sex, så en del af problemet kan altså være samfundsskabt.

Til april 2002 kommer en undersøgelse af danske kvinders forhold til sex.  Tør man håbe at kommentarerne til den bliver gennemtænkte og sobre?
 

Februar 2002
Erik Møldrup